W dniu 8 listopada 2023r. oddział przedszkolny i uczniowie klas II Filialnej Szkoły Podstawowej w Starym Żmigrodzie wraz z babciami i rodzicami włączyli się do obchodów Dnia Kulinarnych Mocniaków. organizowanego w ramach Europejskiego Dnia Zdrowego Jedzenia i Gotowania. W akcji przyświecały nam następujące cele:
- zwiększenie świadomości na temat zdrowego odżywiania i roli śniadania, dzięki któremu dzieci mają siłę i energię do nauki i zabawy, lepiej się koncentrują na wykonywanych zadaniach,
- oraz: przeciwdziałanie samotności osób starszych, dobroczynności, aktywny udział osób starszych w życiu społecznym, rozwijanie i umacnianie postaw społecznych nastawionych na pomoc potrzebującym oraz wzmacnianie dialogu międzypokoleniowego i solidarności międzypokoleniowej.
Śniadanie poprzedziliśmy zajęciami, które miały na celu uświadomienie dzieciom, jak ważne jest spożywanie rano zdrowego posiłku oraz jak będzie przebiegała organizacja tego dnia w naszej grupie. Uczniowie poznali 12 zasad zdrowego odżywiania się oraz przypomnieli sobie reguły zachowania się przy stole. Przeprowadzono również zajęcia kulinarne.
Nasze działania rozpoczęły wspólne wypieki, gdzie dzieci pod opieką pań wykonały wszystkie czynności i upiekły zdrowy chleb. W kolejnym dniu z babcią Dorotką poznały tajemnice przygotowania żółtego sera i ze śmietany ubiły masło. Pozostałe składniki potrzebne do zdrowego śniadania przygotowały babcie wspólnie z dziećmi w domu. W szkole przygotowano stoły i dzieci wspólnie z gośćmi spożyli zdrowe II śniadanie.
Akcja była dla uczniów wspaniałą zabawą, integracją podczas prac grupowych oraz zwiększyła ich świadomość na temat zdrowego odżywiania i roli śniadania w diecie człowieka.